Enexis, een regionale netbeheerder, komt met een rigoureuze oplossing om het groeiende aanbod van duurzaam opgewekte energie te beheersen: het bedrijf wil tijdelijk stoppen met het aansluiten van grote zonneparken in gebieden met weinig stroomafnemers. Dit plan wordt gesteund door andere netbeheerders zoals Stedin en Alliander, en brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Het elektriciteitsnet raakt steeds meer overbelast door de stijgende vraag naar elektriciteit en het groeiende aanbod van wind- en zonne-energie. Netbeheerders zoals Enexis moeten iedereen die stroom aanbiedt aansluiten, maar de wachtlijsten groeien sneller dan de netuitbreidingen kunnen bijhouden. In 2022 gaf Enexis een recordbedrag van ruim een miljard euro uit aan netversterking, maar dit is onvoldoende.

"Op dit moment lopen we volledig vast. De wachtlijsten van bedrijven en energiecoöperaties die hun opgewekte stroom terug willen leveren, groeit harder dan wij kabels kunnen leggen," zegt Jeroen Sanders, Chief Transition Officer bij Enexis, tegen Nieuwsuur.

Bekijk de volledige aflevering van Nieuwsuur op NOS.nl: https://nos.nl/nieuwsuur/video/2465651-netbeheerders-stop-met-zonneparken-daar-waar-nauwelijks-vraag-naar-stroom-is